Obecní knihovna Chrustenice

Obecní knihovna Chrustenice - Blog knihovnice

Otvírací doba

Ponděli: 17,00-18,30

Lichá neděle: 17,00-18,00

Adresa

Chrustenice 69
267 12, Loděnice

knihovnachrustenice@email.cz

Skype call


Blahopřejeme
Dnes je 18. 04. 2024 svátek má Valérie.

Novinky

Neděle 2023
11. 6., 9. 7., 10. 9.
Dovolená
3. 7. + 17. 7. 2023

Ke stažení

Facebook

Florencie na Labi - Drážďany

Drážďany - zemské hlavní město a současně druhé největší město v Sasku, 150 km jižně od Prahy. Slovo Dresden bylo odvozeno ze starosrbského označení Drežďany pro lidi původem z oblastí bažin a lužních lesů. Na 328,3 km² žije 517 tis. obyvatel.


Drážďany byly založeny roku 1206 jako rybářské vesnice a sídlo kupců. Město sloužilo jako sídlo saských vévodů. V období let 1806 – 1918 byly Drážďany hlavní město Saského království. Během 2. světové války bylo město od 13. do 15. února 1945 v důsledku leteckých náletů téměř kompletně zničeno. Leteckých bomby způsobily velký požár celého centra města (tzv. požární bouře). Přesný počet všech obětí je dodnes neznámý, neboť se zde nacházelo mnoho utečenců z blížící se východní fronty a město bylo tehdy zcela přeplněno. Celkový počet obětí se odhadoval na 25 tisíc lidí. Kvůli obraně proti vypuknutí epidemie musely být tisíce neidentifikovaných těl obětí spáleny.

Nyní jsou Drážďany politickým centrem spolkového státu se sídlem zemské vlády, sněmu, jakož i dalších zemských úřadů. Město je sídlem vládního obvodu Drážďany, technické univerzity, a též i dalších mnoha vyšších odborných i jiných škol. Je důležitou dopravní křižovatkou.

Nejvíce památek pochází z doby baroka. Kvůli rekonstrukci po bombardování je většina památek opravena a dobrém stavu.

Mezi nejvýznamnějšími památky patří palácový komplex Zwinger. Skládá se z několika budov a nádvoří obehnaného zdí s vyhlídkovými terasami, v jehož středu prýští gejzíry ze čtyř kašen. Návštěvníci mohou navštívit Galerii starých mistrů (Rembrandt, Rubens nebo panoramatické obrazy Drážďan od Canaletta, Raffaelova Sixtínská Madonna). Německý Louvre nabízí i expozici porcelánu z blízké Míšně, Matematicko-fyzikální salón plný cenných vědeckých nástrojů nebo sbírku rytířských zbraní a brnění.

Navštívit můžeme i Galerii nových mistrů v Albertinu, Johanneum (muzeum dopravy), v Japonském paláci (muzeum prehistorie a etnologie) nebo Hygienemuseum, které má přenášet zdraví, lidské biologie a lékařské povědomí širší veřejnosti. Nejslavnější exponát je transparentní žena. Ujít byste si neměli vyhlídku na historické centrum města z Hausmannovy věže, návštěvu katedrály Taschenbergpalais nebo Saské státní opery.

Labe protéká Drážďany širokými loukami, které tvořily světové kulturní dědictví UNESCO Labské údolí v Drážďanech. V roce 2002 byly však díky své poloze na řece Labi postiženy tisíciletou povodní.

Nesmí chybět virtuální prohlídka Drážďan - http://www.virtualcitydresden.de

Na adrese http://panorama.dresden.de naleznete pohled na Frauenkirche (kostel Panny Marie) – jeden ze symbolů Drážďan. Můžete si vybrat záběr z určitého dne a hodiny – ve dne i v noci. Frauenkirche byl zničen za 2. světové války při náletu na Drážďany dne 15. února 1945. Trosky měly být ponechány jako připomínka 2. světové války, ale nakonec bylo přistoupeno k jeho rekonstrukci. Kostel byl znovu vysvěcen 30. října 2005.

O víkendu se uvidíme v Delfách.

Evča

10.07.2011
Nahoru | Na úvod | Kontakt
Všechna práva vyhrazena Obecní knihovnou Chrustenice Copyright © 2011 - 2024