Obecní knihovna Chrustenice

Obecní knihovna Chrustenice - Blog knihovnice

Otvírací doba

Ponděli: 17,00-18,30

Lichá neděle: 17,00-18,00

Adresa

Chrustenice 69
267 12, Loděnice

knihovnachrustenice@email.cz

Skype call


Blahopřejeme
Dnes je 24. 04. 2024 svátek má Jiří.

Novinky

Neděle 2023
11. 6., 9. 7., 10. 9.
Dovolená
3. 7. + 17. 7. 2023

Ke stažení

Facebook

Největší královská pracovna na světě - Buckinghamský palác

Dnes okoukneme podrobněji oficiální londýnské sídlo britského panovníka, Buckinghamský palác.

První domem na místě současného paláce byl Goring House v roce 1933. Centrum současného paláce bylo postaveno v roce 1703 vévodou z Buckinghamu. Oficiálním sídlem královské rodiny je St. James's Palace. Jiří IV. se rozhodl palác zrekonstruovat na plnohodnotné královské sídlo. Vilém IV. po požáru Westminsterského paláce nabídl Buckinghamský palác parlamentu, ten však odmítl a Westminsterský palác si zrekonstruoval a sídlí v něm dodnes. Palác se stal hlavním sídlem králvoské rodiny v roce 1837 za vlády královny Viktorie. V tu dobu bylo vystavěno i nové křídlo a známý balkón, z kterého královská rodina zdraví veřejnost. Během 2. světové války palác čelil 7x náletům, přežil však bez větších škod.

Hlavní místnosti paláce jsou situovány v 1. patře západního křídla. Centre je hudební salón, v jeho sousedství nalezeneme a modrý a bílý salón (zde se koná každoroční královský žertík - při přijímaní diplomatického sboru sem královská rodina vždy přichází přivítat velvyslance tajnými dveřmi ukrytými za krbem), jež spojuje obrazová galerie s obrazy Rembrandta, van Dycka aj. Další místností je zelený salón, který je předpokojem trůnního sálu. Pod státními místnosti nalezneme tzv. polostátní komnaty, např. komnatu 1844, která byla vyzdobena u příležitosti návštěvy cara Mikuláše I. Zde se konají akce menšího významu jako přijetí nových velvyslanců. Návštěvy hlav států jsou ubytovány v belgických komnatách. Největší místností je taneční sál, který je využívaný pro slavnostní příležitosti jako státní recepce, udělování vyznamenání apod. Královna používá pro soukromé účely malou část místností v severním křídle.

Palác má 775 pokojů - 19 reprezentačních místností, 52 ložnic, 188 ložnic pro zaměstnance, 92 kanceláří a 78 koupelen. 1. elektrifikovanou místností byla míčovna roku 1883. V dnešní době zde nalezneme přes 40 tis. žárovek. Palác má 1 514 dveří a 760 oken, jejich vyčištění trvá 6 týdnů. Palác má vlastní kapli, poštu (jeho PSČ je SW1A 1AA), lékařskou ordinaci (jediný monarcha, že se narodil a zemřel v paláci byl Edward VII, 1841-1910), krytý bazén, kino či kavárnu pro zaměstnance. V paláci též nalezeneme 350 hodin a hodinek, jedná se o 1 z největších sbírek. Palác navštíví během roku prostřednictvím hostin, rautů apod. až 50 tis. lidí. Královská kuchyň je schopná obsloužit naráz až 600 lidí (největší akcí je zahradní slavnost s 9 tis. hosty).

Abychom nezůstali opět pouze u suché teorie, virutální prohlídka paláce zvenčí.

http://www.virtualtravel.cz/anglie/londyn/buckinghamsky-palac.html

Královna nás pozvala i dovnitř. V následujícím odkazu naleznete virtuální prohlídku po velkém schodišti, trůnním sále a modrém a nílém přijímacím salonu.

http://www.royal.gov.uk/virtualtours/BuckinghamPalaceVirtualTour/grand_staircase.html

V Buckinghamském paláci mimo oficiálních prostor nalezneme i Královninu galerii. Galerie byla postavena před 40 lety na ruinách soukromé kaple, která byla zničena během náletu v roce 1940. V nedávné minulosti byla rekonstruována a otevřena 21. 5. 2002, kdy královna oslavila zlaté jubileum svého nástupu na trůn. Galerie je přístupná denně, přes zimu je v neděli zavřeno. Nelezneme zde mnoho uměleckých předmětů i krátkodobých výstav. Galerie nabízí prostřednictvím webu některé výstavy i online.

Online můžeme navštívit například:

- výstavu královského fotografa Marcuse Adamse. Fotografie ze života Jiřího VI a jeho ženy Alžběty, královny Alžběty II a jejích dětí: http://www.royalcollection.org.uk/microsites/MA/

>- 10 kreseb Leonarda da Vinci: http://www.royalcollection.org.uk/microsites/leonardodrawings/section.asp

- Rytíři Podvazkového řádu za Jindřicha VIII: http://www.royalcollection.org.uk/microsites/knightsofthegarter/

- Šaty a šperky královny: http://www.royalcollection.org.uk/microsites/dressfortheoccasion/default.asp

Palác a jeho umělcké sbírky jsou státním majetkem, nikoliv majetkem královské rodiny.

K paláci patří světoznámé střídání stráží, které probíhá třičtvrtěhodiny od 11,30 na nádvoří paláce a to každý den v létě a v zimě každý lichý den. Palácová stráž stojí ve strážních budkách před palácem. Je oděna do křiklavě červených sak a vysokých čepic z medvědí kožešiny zvaných „bearskins“. Cesta stráží v kasáren ve Welingtonu k paláci trvá asi 5 min. Vojenská kapela hraje hudbu od vojenských pochodů až po hity skupiny ABBA, na královské narozeniny hraje "Happy Birthday".

Ve středu se společně podíváme do Florencie na Labi - Drážďan.

Eva

06.07.2011
Nahoru | Na úvod | Kontakt
Všechna práva vyhrazena Obecní knihovnou Chrustenice Copyright © 2011 - 2024