Obecní knihovna Chrustenice

Obecní knihovna Chrustenice - Blog knihovnice

Otvírací doba

Ponděli: 17,00-18,30

Lichá neděle: 17,00-18,00

Adresa

Chrustenice 69
267 12, Loděnice

knihovnachrustenice@email.cz

Skype call


Blahopřejeme
Dnes je 19. 04. 2024 svátek má Rostislav.

Novinky

Neděle 2023
11. 6., 9. 7., 10. 9.
Dovolená
3. 7. + 17. 7. 2023

Ke stažení

Facebook

Druhý největší pěstitel banánů v Evropě - Island

Země ohně a ledu, ekonomické krize, sopky ohrožující letecký provoz, ale také druhý největší pěstitel banánů v Evropě a první země světa, kde je oficiálním jazykem znaková řeč. To je Island. První země, kterou virtuálně navštívíme.

Nejprve je slušnost se představit. Islandská republika leží na ostrově Island v Atlantickém oceánu. Se 103 tis. km2 se jedná o 2. největší evropský ostrov. Žije zde 318 tis. obyvatel, z toho 90 % v hlavní městě Reykjavík. Jedná se o parlamentní republiku. Mluví se zde islandštinou a od 2. 6. 2011 je oficiálním jazykem též znakový jazyk. Zaplatíte zde islandskou korunou.

Myslíte si, že většina ostrova je voda? První omyl. Voda tvoří pouze 2,7 % povrchu ostrova. 11 % povrchu však pokrývají ledovce.

Ostrov je sopečného původu a všudepřítomné sopky dávají zavznik gejzíry. Slovo gejzír vzniklo podle největšího islandského gejzíru s názvem Geysir. Nalezneme zde i velké množství vodopádů a oproti tomu velmi málo stromů.

Co se týče obyvatel, někdo tvrdí, že jsou to Skandinávci s nádechem Latinské Ameriky, jiný, že jsou chladní a druhý, že jsou přátelští a ochotní -  autobusák Vám zastaví i mimo zastávku, nepoužívají akademické tituly. A na co můžete narazit, když někoho hledáte v telefonním seznamu? Je řazen podle jmen, to je totiž na Islandu důležitější než příjmení.

A jak je to s banány? Ve sklenících Islandské zemědělské univerzity opravdu najedete banány a jsou dokonce sladší než ty z obchodu. Nesbírají se totiž pouze zralé. Banány v obchodech musí být sbírány ještě před dozráním, aby vydrželi cestu k nám. A typicky česká otázka - vyplatí se jim to? Vytápění mají díky geotermální energii téměř zdarma, takže největší položkou jsou platby za svícení.

A aby to nebyly jen slova, zveme Vás na Island opravdu virtuálně prostřednictvím fotek, virtuálních prohlídek a webkamer:

http://www.icelandvirtualtour.com

http://www.danieldesign.se/icelandrightnow.html

http://www.island-info.cz/fotogalerie.php

Takže si zakousněte banán, čeká nás dlouhá cesta. O víkendu jdeme navštívit sídlo britské panovnice - Buckinghamský palác.

Evča

03.07.2011
Nahoru | Na úvod | Kontakt
Všechna práva vyhrazena Obecní knihovnou Chrustenice Copyright © 2011 - 2024