Obecní knihovna Chrustenice

Obecní knihovna Chrustenice - Blog knihovnice

Otvírací doba

Ponděli: 17,00-18,30

Lichá neděle: 17,00-18,00

Adresa

Chrustenice 69
267 12, Loděnice

knihovnachrustenice@email.cz

Skype call


Blahopřejeme
Dnes je 26. 04. 2024 svátek má Oto.

Novinky

Neděle 2023
11. 6., 9. 7., 10. 9.
Dovolená
3. 7. + 17. 7. 2023

Ke stažení

Facebook

Ratíškovice

Obec obklopená lesem Dúbrava v Jihomoravském kraji je vzdálena 8 km severně od Hodonína a patří mezi nejlidnatější vesnice v ČR.

Ratíškovice jsou jednou z nejstarších obcí v okrese Hodonín. O nejvzdálenější minulosti svědčí mnohé archeologické nálezy z jejího katastru -  mamutí stolička a mamutí kost z období mladšího paleolitu. První písemná zpráva o obci je uvedena ve velmi významném dokumentu – v listině Jindřicha Zdíka, syna prvního českého kronikáře Kosmy.


K historickým zajímavostem obce patří římskokatolický farní kostel, vystavěný v letech 1855– 1857. Kostel byl postaven podle plánů hodonínského stavitele Josefa Lichta ve slohu historického romantismu. Součástí mobiliáře kostela je dřevěná soška Panny Marie s Ježíškem v náručí. Jde o dílo datované kolem r. 1400, barokní korunka je instalována dodatečně. Původ sošky, cesta, jak se toto gotické dílo dostalo do ratíškovické farnosti, je zastřena tajemstvím.


Ukázkou lidového umění je hřbitovní brána. Byla zhotovena v r. 1957 ke stému výročí postavení ratíškovického kostela místním mistrem kovářského řemesla Františkem Hnilicou.
Zajímavá je také bytová kolonie nesoucí jméno Tomáše Bati, který zde otevřel v roce 1933 lignitový důl „Tomáš“. Kolonie 44 cihlových bytů byla vystavěna pro zaměstnance dolu, a to záhy po jeho otevření. Domy svým cihelným zevnějškem nezapřou svůj baťovský původ. Ač tyto domy byly stavěny s výhledem životnosti 30 let, tak svému původnímu účelu slouží ještě dnes.

Obecní znak byl vyhotoven r. 1991 k příležitosti osmi set padesátého výročí prvních literární známky o Ratíškovicích. Jeho autorem je akademický malíř Zbyněk Kočvar. Předlohou znaku mu byla pečeť na Katovské listině z roku 1613, v níž se osm obcí hodonínska zavázalo, že bude finančně přispívat na kata v Hodoníně. Z pečeti je převzat motiv tří dubových žaludů, odkazující k Doubravě a dvou hvězdiček, jejichž význam není znám. Modré pole znaku je odvozeno od modrého pole ve znaku Moravy, modrého nebe nad dědinou, modrých nohavic pánského kroje a modrých žůder.  Doplňující barvou k modrému poli bývá zpravidla stříbrná, proto i barva žaludů a hvězdiček je stříbrná.

Pro zachování pokud možno všech libozvučných slovíček byl sepsán p. Stanislavem Kadlčíkem, jako v první obci na Slovácku, slovník místního Nářečí. Obsahuje na 5 500 slov, výrazů a frází. Nahlédnout do něj lze zde: www.ratiskovice.com/kultura/ratiskovske-nareci/


Na stránkách obecního úřadu lze shlédnout obsáhlou fotogalerii ze života v obci. A protože máme léto s pohlednicemi, zde je odkaz na historické z Ratíškovic http://www.ratiskovice.com/modules.php?name=coppermine&file=thumbnails&album=7

V obci můžeme navštívit krytý plavecký bazén, tenisové kurty, muzeum „Ve vagónu“ a jiné.

Stránky Ratíškovic: http://www.ratiskovice.com

10.08.2011
Nahoru | Na úvod | Kontakt
Všechna práva vyhrazena Obecní knihovnou Chrustenice Copyright © 2011 - 2024